X
Menu:

KENNISCENTRUM

Onder 'zoek op thema' vind je heel wat inhoudelijke informatie, tips, praktijkverhalen en meningen over burgerparticipatie en beleidsinvloed. Je kan artikels filteren op onderwerp. 

Onder 'zoek op aanbod' vind je een antwoord op de vraag: Waarover kan ik info, vorming en ondersteuning aanvragen bij De Wakkere Burger?  Klik via de icoontjes door naar ons aanbod per thema.

Educatief aanbod voor actieve burgers

Lokale burgerinitiatieven die op zoek zijn naar ondersteuning en vorming kunnen met die vraag terecht bij De Wakkere Burger. Zolang de agenda het toelaat, tenminste. In het voorjaar van 2016 loopt bij ons trouwens een onderzoek naar de behoeften en vragen van deze actieve burgers over participatie en beleidsinvloed.

 

Vorming en Begeleiding

Deze ondersteuning of vorming kan bv. gaan over...

  • werking lokale overheid
  • juridisch kader rond participatie
  • advies in concrete situaties
  • invloed op het beleid
  • formuleren van sterke voorstellen     
  • ...

 

Informatie

Je vindt al heel wat informatie in het kenniscentrum van deze site. Heb je nog een specifieke vraag? Zet ze even op mail en onze medewerkers helpen je verder.

 

Meer info:  info@dewakkereburger.be, 02-274.24.01

 

Burgervuur- trefmomenten voor burgerinitiatieven

Overal in Vlaanderen duiken spontane lokale initiatieven op van actieve burgers: van deelpleinen tot buurtcomités. Met het initiatief Burgervuur heeft Wakkere Burger de ambitie om op geregelde tijdstippen deze burgerinitiatieven samen te brengen voor uitwisseling, vorming,... rond concrete thema's. 

Meer info of zelf suggesties?: info@dewakkereburger.be, 02-274.24.01

 

Burgervuur-memorandum

In oktober 2018 zijn het lokale verkiezingen. De aanloop naar die verkiezingsperiode lijkt een ideaal moment volgens De Wakkere Burger om de stem van de 'participerende burger' luid te laten klinken: Welke openheid verwachten zij van de nieuwe lokale bestuursploegen? Welke bestaande drempels voor inspraak en participatie moeten weg?

Daarom organiseerden we op 26 mei een eerste burgervuur-trefdag om de stem van bewonersgroepen, burgercomités en anderen luid te laten weerklinken. Tijdens een aantal open burgerbijeenkomsten zullen we deze ideeën verder uitdiepen en na de verkiezingen, in de vorm van een burgervuur-memorandum, voorstellen aan de kersverse gemeentebesturen. 

Meer info op www.burgervuur.be.