X
Menu:

KENNISCENTRUM

Onder 'zoek op thema' vind je heel wat inhoudelijke informatie, tips, praktijkverhalen en meningen over burgerparticipatie en beleidsinvloed. Je kan artikels filteren op onderwerp. 

Onder 'zoek op aanbod' vind je een antwoord op de vraag: Waarover kan ik info, vorming en ondersteuning aanvragen bij De Wakkere Burger?  Klik via de icoontjes door naar ons aanbod per thema.

Campagne - Stemrecht voor niet-Belgen

De Wakkere Burger slaat de handen in elkaar met ORBIT vzw en het Minderhedenforum voor een senisbiliserings- en informatiecampagne "Ik stem ook" rond het gemeentelijk stemrecht voor niet-Belgen. "Ik stem ook" wil zoveel mogelijk niet-Belgische medeburgers naar de stembus krijgen bij de verkiezingen van 14 oktober 2018. Kiesgerechtigden moeten hun kiesrecht in de gemeente activeren. Daarom willen de initiatiefnemers de lokale besturen informeren, sensibiliseren en ondersteunen voor een vlotte registratie. 

Heb je als lokaal bestuur, organisatie of individu interesse in deze campagne voeren? Wil je ze mee steunen? Dat kan! Surf snel naar www.ikstemook.be en breng de campagne naar jouw gemeente!

Democratie en Instellingen

Op zoek naar een woordje uitleg over democratie of de werking van onze politieke instellingen? Of naar kritische opinies? Zet uw vraag even op mail en wij bekijken welke info of welk aanbod nuttig kan zijn voor jou.

Meer info: Wim Van Roy, wim@dewakkereburger.be, 02-274.24.02

 

Geïnformeerde kiezers - Transparante verkiezingen

Kiezers brengen een weloverwogen stem uit en die stem heeft een échte impact op de samenstelling van het parlement. Dat is democratie, volgens De Wakkere Burger. Daarom hebben wij ons in het verleden ingezet voor eerlijke en transparante verkiezingen: bv. tegen schijnkandidaten op kieslijsten (zie: www.zetelcarrousel.be).

De Wakkere Burger onderneemt dus bij elke stembusgang enkele acties om kiezers te informeren of te sensibiliseren: informatie over kiessystemen, vorming, moderatie van debatten,... 

Bij de eerstvolgende stembusgang - de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 - plant De Wakkere Burger een bijeenkomst van actieve burgers, comités en burgerinitiatieven: Welke openheid verwachten zij van de nieuwe lokale besturen?  En er staat een initiatief op stapel over de opmaak van memoranda voor burgerinitiatieven en adviesraden.

Meer details daarover volgen later...

Meer info: Wim Van Roy, wim@dewakkereburger.be, 02-247.24.02