X
Menu:
01
MEI
2018

KOM NAAR ONZE EERSTE BURGERVUUR-TREFDAG

ACTIVITEIT - Burgervuur wil meer zijn dan alleen een online verzameling van goede praktijken. We willen dit initiatief laten uitgroeien tot een participatief traject vol ontmoeting en uitwisseling. Eerste stap: een trefdag op zaterdag 26 mei 2018.

LEES VERDER

Die trefdag heeft een dubbel doel. We maken niet alleen ruimte voor uitwisseling en kennismaken, maar willen de aanwezige actieve burgers ook bevragen. Welke ideeën hebben zij voor een meer open, participatief beleid? Wat kunnen beleidsmakers daarvoor nog beter doen? Tegen 2019 willen we immers klaar staan met een duidelijk burgersignaal, zowel voor de nieuwe gemeentebesturen als voor nieuwe regeringen later dat jaar.

Programma

13u30  Welkom: Wim Van Roy, coördinator De Wakkere Burger vzw

13u45 Inspirerende burgerinitiatieven pitchen hun project.

 • Initiatieven stellen hun realisatie voor: Wat maakte van hun initiatief een succes en wat waren knelpunten? Welke uitdagingen zien ze nog? Hebben al bevestigd:
  • Partago: Een mooi voorbeeld van hoe uit een 'klein' initiatief als een leefstraat een 'groot' project rond duurzame mobiliteit is ontstaan.
  • Radio Ongelikten Beir: Een adviesraad die de klassieke paden verlaat en een breder publiek wil bereiken door in een rondreizende caravan-radiostudio meningen van jongeren uit de gemeente te verzamelen.
  • Doordachte herinrichting Ernest Claesstraat: Een groep actieve burgers die samen met de stad, op een positieve manier, hebben nagedacht over de herinrichting van hun straat. 
  • High Five Ternat: Een burgerbeweging die via de methodiek van de ‘zandloperpolitiek’ wil werken aan een politiek met inspraak voor de burger. Een continue wisselwerking tussen de burgers en de ambassadeurs van High Five Ternat staat hier centraal.
 • Een panel van ervaringsdeskundigen geeft feedback: Wat kunnen andere initiatieven hiervan leren? Wat kan nog beter? Ervaringsdeskundigen: Greet Heylen van Broedwerk, Bernard Govaert van Netwerk Duurzame Mobiliteit en Marieke Poissonnier van Samenlevingsopbouw Vlaanderen.

14u45  Drie parallelle ateliers over burgerinitiatieven en hun relatie met het (lokaal) beleid.

 • Burgeratelier 1: Hoe versterk je de dialoog tussen burgerinitiatieven en beleidsmakers? Een interactieve workshop over co-creatie van beleid en samenleving. Begeleiding: Iris Catteeuw, oprichter en zaakvoerder van Codecrea, een van de pioniers van participatie in complexe overheidsprojecten. Ze beschikt over een uitgebreide track record als stakeholdermanager, procesarchitect en -begeleider van complexe beleidstrajecten.
 • Burgeratelier 2: Burgersignalen aan de overheid: Welke (andere) regelgeving is nodig voor een meer open en participatief beleid? Welke drempels moeten weg? Deze brainstorm als eerste aanzet van een 'memorandum' voor een meer open en participatief beleid. Begeleiding: Wim Van Roy, coördinator van De Wakkere Burger 
 • Burgeratelier 3: Wat zijn do's and dont's voor een geslaagd burgerinitiatief? Een interactief gesprek met concrete cases. Hebben al bevestigd:
  • Actiegroep Daedalus: Hoe slaag je er als burgerinitiatief of actiecomité in om binnen een groep met diverse belangen draagvlak te krijgen voor jouw idee? (Erik Tamboryn, initiatiefnemer Daedalus en auteur van het boek: Activist. Je hebt gelijk, maar hoe krijg je gelijk?)
  • Tuinstad Antwerpen: Hoe ga je als burger om met het realiseren van korte successen voor je project en de ontwikkeling van een bredere (langetermijn)-visie voor je wijk of stad? (Koen Wynants, initiatiefnemer van commonslab Antwerpen, een experiment dat samenwerking in de stad wil heruitvinden.)
  • Adopteer je straatlamp: Hoe zorg je ervoor dat een ‘klein’ idee grotere proporties aanneemt? En hoe krijg je het stadsbestuur mee in je verhaal? (Noël Sissau en Johny Van Bavegem, mede-trekkers van coöperatie Pajopower.)

15u45  Eindnoot

Manu Claeys over het belang van burgerparticipatie in onze democratie: Wat zijn de grote uitdagingen voor burgerinitiatieven die willen wegen op het beleid?  Welke concrete tips heeft hij voor actieve burgers? 

(Manu Claeys lanceerde voor en vanuit het Antwerpse bewonerscollectief stRaten-generaal een alternatief voor de Oosterweelverbinding en publiceerde daarover het boek ‘Stilstand. Over machtspolitiek, betweterbestuur en achterkamerdemocratie – Het Oosterweeldossier’. Momenteel werkt hij aan een boek over burgeractivisme en de rol daarvan binnen een 21ste-eeuwse democratie.)

16u15  Prijsuitreiking 

Heel wat burgerinitiaven deelden hun aanpak en ervaring op het burgervuur-platform. Een aantal inspirerende projecten worden door een jury van ervaren actieve burgers en kenners in de bloemetjes gezet.

16u30  Netwerkmoment - receptie

Praktisch

Wanneer?  Op zaterdag 26 mei 2018, van 13u30 tot 17u.

Waar?  Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel. Belangrijk: met identiteitskaart aanmelden via de IJzerenkruisstraat 99 (De loketten). 

Voor wie? Burgers, burgerinitiatieven, (middenveld)organisaties, beleidsmakers, academici

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.