X
Menu:

Boekerij Herentals Een actie van Buurtvereniging De Molekens

Herentals (2200), in de wijk “De Molekens” rustig gelegen aan de rand van het stadscentrum

Aanleiding

In de jaren zestig was De Boekerij, gevestigd in een buitenwijk van Herentals, dé ontmoetingsplek bij uitstek. De buurvrouwen hielden er om de beurt permanentie, bespraken met lezers het weekend, raadden boeken aan bij de buurtbewoners tussen de lezende schoolkinderen. Na ettelijke jaren verhuisden meer en meer diensten en faciliteiten naar het centrum. De Boekerij kwam als uitleenpost leeg te staan en werd door de gemeente als archiefpost gebruikt. Nog later werd ook dat archief opgedoekt en stond het gebouw leeg, te wachten op een nieuwe bestemming. In het voorjaar 2017 sprong een kleine groep van geëngageerde buurtbewoners op de kar om de oude, leegstaande wijkbibliotheek een nieuwe invulling te geven, de geschiedenis van het gebouw indachtig. De buurtvereniging de Molekens, een nieuwe buurtwerking, was geboren. Met de Boekerij als uitvalsbasis willen we nieuwe buurtinitatieven organiseren: ontmoeting tussen jong en oud, deelinitiatieven, voedselteams, autodelen,...

Het project

 • Met de buurtwerking willen we de buren uit de verschillende straten uit de Molekens nog dichter bij elkaar brengen: samen een buurtfeest organiseren, genieten van de rust die onze wijk brengt en op een duurzame manier leven dichtbij een kleine stadskern.
 • De eerste stap was de oprichting van de vzw, om zo een goede basis te leggen voor de initiatieven die we in de buurt willen ondersteunen. De structuur van de vzw biedt enkele praktische voordelen voor buurtbewoners die activiteiten willen organiseren.
 • Vervolgens zetten de oprichters van de vzw, samen met enkele werkende leden, de schouders onder het redden van de Boekerij. We denken dat het gebouwtje de plaats bij uitstek kan zijn waar de buurtbewoners elkaar op een ongedwongen en ontspannen manier kunnen vinden in allerlei activiteiten.
 • Zo hebben we de werking een mooi startschot gegeven met een buurtmarkt, om buren kennis te laten maken met handelaars en producten uit de omgeving van de Molekens. Verder stellen we de Boekerij open voor leden om activiteiten in te organiseren: een lezing rond duurzame mobiliteit, er is een voedselteam geland, wekelijks een dans- en yogales, en bij feestelijke momenten zoals Halloween en Kerst was er een gezellige borrel met een hapje, een drankje en muziek…

Succesfactoren

 • We kunnen rekenen op jonge en actieve buren, die graag hun schouders zetten onder een initiatief dat aanvankelijk met vier buren gestart werd.
 • Bij elk initiatief proberen we onze werkende kern aan te vullen met enthousiastelingen die mee een evenement willen organiseren. Zo creëren we meteen een groter draagvlak voor de evenementen. Tip: werk activerend naar de andere buren, en probeer niet alles alleen te doen. 
 • Tip: zoek naar verscheidenheid in de initiatieven die de hele buurt aanspreken, zo kan je zo breed mogelijk de buurt betrekken en betrokken houden.

Knelpunten

Samenwerking

 • Bij de start hebben we alle verenigingen uit de buurt uitgenodigd om mee na te denken over de mogelijkheden die de Boekerij zou bieden.
 • Binnenkort start een samenwerking met een bestaande lokale vereniging, om debatavonden te organiseren. Belangrijk is dat niet alle initiatieven uitgaan van de werkende kern, maar we zoeken naar verenigingen die ook graag hun schouders onder nieuwe initiatieven zetten.
 • We proberen ook regelmatig af te stemmen met de verenigingen en contacten te leggen met opstartende groepen. Zo geven we meer ruchtbaarheid, via andere kanalen dan de gebruikelijke (sociale media, nieuwsbrief, …)

Resultaat evolutie

 • Wekelijks vinden er al activiteiten plaats, zoals dansles voor kinderen, yoga en dans voor volwassenen, Improvatietheater en zijn we een afhaalpunt voor de voedelteams.
 • Tijdens de schoolvakanties zijn we een plaats om fijne activiteiten met kinderen te organiseren: een Halloweenknutselnamiddag en binnenkort komt de Verhalenweverij langs…
 • De Boekerij wordt langzaam een begrip: we hebben het engagement van de gemeente om nog zeker het komende jaar de locatie te gebruiken, krijgen financiële ondersteuning dankzij de Koning Boudewijnstichting en de erkenning van de “groene sjaal” waarmee Groen Herentals een initiatieven in de kijker zet dat een positieve bijdrage levert aan onze samenleving.

Laat anderen weten dat je dit initiatief inspirerend vindt door het te delen via Facebook. De meest gedeelde actie wint een prijs!