X
Menu:

De Grote Omarming Een actie van Plan voor A

Antwerpen

Aanleiding

Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen gaven we een positief signaal van verbinding, en maakten we duidelijk dat verkiezingen niet om partijpolitieke spelletjes horen te draaien, maar om ons, de burgers. Door zelf 12 thema’s naar voor te schuiven, gaande van vergroening, mobiliteit, diversiteit, jeugd, noord-zuid, armoede, actief burgerschap, kunst en cultuur, tot luchtkwaliteit, migratie, huisvesting en arbeid, maakten we duidelijk dat ook wij, burgers, ideeën hebben voor de toekomst van onze stad, en dat politieke partijen niet meer uit hun ivoren toren alleen kunnen bepalen over hoe het met onze stad verder moet.

Het project

Op 7 oktober 2018 ormamrden we met 8000 mensen Antwerpen stad, letterlijk en figuurlijk. Met een mensenketting van 12 kilometer rond de hele stad schoven we 12 aandachtspunten voor het volgende stadsbestuur naar voren.

De Grote Omarming liep van de Noordersingel tot het Zuid, langs de Kaaien naar Linkeroever, en zo via Park Spoor Noord weer naar de Singel. De ketting vormde zich vanuit 12 verzamelpunten die elk een andere uitdaging voor Antwerpen belichamen, met live radio en muziek of creatieve animatie van onder meer The Valerie Solanas, Benjamin Verdonck, BDW-schijnburgemeester van Antwerpen, Ell Circo d’ell Fuego, The Great Karaoke Reef, Sven Mes, Nonkel Guy, DJ G-Spot, Y.B Hustle, Madam Fortuna, Papa Mojito, Namid, The Wrong Choice, Soundtrack van het Verzet, DJ Bubba, Hind Eljadid, ...

Met de Omarming riepen deelnemende Antwerpenaren zowel politieke partijen als medeburgers op om vooruitziende keuzes te maken rond vergroening, mobiliteit, diversiteit, jeugd, noord-zuid, armoede, actief burgerschap, kunst en cultuur, luchtkwaliteit, migratie, huisvesting en arbeid. Dit zijn voor ons, als inwoners en vertegenwoordigers van het middenveld, de thema’s waarop we willen dat het bestuur beslissende stappen zet voor de grote uitdagingen in onze stad. Die ideeën presenteren we ook op onze website, met wat meer uitleg.

Tegelijk laten we met de Omarming zien wie er al allemaal van dag tot dag de stad mee vormgeeft. Antwerpen wordt niet alleen door politici gemaakt. Ook op het terrein zijn er ideeën voor morgen.

Succesfactoren

De Grote Omarming heeft duizenden mensen op straat gebracht rond een positieve boodschap. Dit dankzij de samenwerking tussen activisten, middenveldorganisaties en kunstenaars.

Knelpunten

Samenwerking

Het idee van de Grote Omarming is ontstaan bij een groep van tien gewone Antwerpenaren. Van mensen die hier wonen, leven, werken. En die vinden dat het in Antwerpen nog beter kan.
 
Deze enthousiastelingen kregen steun van bijna 50 organisaties, die samen de twaalf verzamelpunten animeerden: Stop Armoede Nu, Commons Lab Antwerpen, Tuinstraten, De Waterzaak, AROSA, Oxfam Wereldwinkels, Ringland, J100 (JES, KRAS, Uit De Marge, Chiro, PAJ, Scouts, …), Het Roze Huis, Hand in Hand, BOEH!, Filter Café Filtré, Ademloos, stRaten-generaal, Antwerpen Aan't Woord, het Antwerps KunstenOverleg, KunstZ, beweging.net Antwerpen i.s.m. Variant, BZNKansenhuis/Filet Divers, de Loodsen, het Internationaal Comité, Pax Christi Vlaanderen, Dokters van de Wereld, CAW Antwerpen/Adviescentrum Migratie, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Refugee Party, Hart boven hard, het Antwerps Platform Wonen, ABVV & ACV...

Resultaat evolutie

8000 man kwam op straat om een van de 12 punten te ondersteunen

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Contactgegevens initiatiefnemer

Woordvoerder: Sarah El Massaoudi

E-mail: planvoora@gmail.com

Website: http://www.planvoora.be/