X
Menu:

'Heb je even voor mij?' Een actie van Groenpark Roeselare vzw

Wijk Groenpark Roeselare

Aanleiding

Wij zijn van een generatie waarbij het niet vanzelfsprekend is om iemand, wanneer nodig, om hulp te vragen. Toch is het erg prettig dat er iemand in de buurt even een boodschap kan doen voor jou zonder dat je er familie en/of vrienden voor moet lastig vallen.

Het project

Met ons nieuw buurtproject ‘Heb je even voor mij’, willen we onze Groenparkers warm maken om wat meer tijd te nemen voor elkaar, zeker voor de oudere en minder mobiele buren. Door heel eenvoudig het kaartje “Heb je even voor mij” voor het raam te plaatsen maak je jouw buren duidelijk dat je wil dat er aangebeld wordt. Dat kan zijn om een lamp te vervangen, een klein babbeltje om de eenzaamheid te doorbreken, wat op te halen bij de apotheker... samengevat om een handje toe te steken.
 

Succesfactoren

‘Heb je even voor mij’ moet de drempel verlagen om hulp te vragen, om het samenleven in het Groenpark nog aangenamer te maken en vooral om de kwaliteit van leven voor oudere buren of buren die slecht te been zijn te verhogen zodat ze langer comfortabel thuis kunnen blijven.
 

Knelpunten

Vaak blijken méér buren bereid hulp te bieden dan dat er buren zijn die om hulp vragen. Mensen hebben vraagverlegenheid en een ongelijkwaardige relatie schrikt hen af. Ze willen niet bij iemand ‘in het krijt’ staan.
 

Samenwerking

Stad Roeselare onderzoekt de mogelijkheid om het project uit te breiden voor de hele stad.
 

Resultaat evolutie

  • De wijkwerking van het Groenpark is de winnaar geworden van de 15de Groene Pluim van Groen Roeselare. Het buurtcomité haalde het met 41% van de stemmen.
  • De wijkwerking van het Groenpark (tussen de Iepersestraat en de Meiboomlaan) zette na de watersnood van 2016 een eigen ‘rampenplan op wijkniveau’ op poten. Het vrijwillig engagement dat daarin gebundeld werd, wordt ook ingezet doorheen het jaar zoals bijvoorbeeld voor het project ‘Heb je even voor mij’,
  • De bevestiging bij een aantal schepenen dat een sterk wijkgevoel terug aan belang wint.
Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

https://www.groenpark.com - https://www.facebook.com/uwwijkonzepassie/

Contactgegevens initiatiefnemer

thierry.bouckenooghe@telenet.be
+32486896459