X
Menu:

Partago Een actie van Joachim Jacob, Rik Bellens, Lucie Evers, Patrick Claerhout, Davy De Clercq

Gent

Aanleiding

Eens per jaar worden enkele straten in Gent omgevormd tot een ‘leefstraat’. Dan worden alle auto’s uit de straat verbannen en is er ruimte om te leven, te spelen en elkaar te ontmoeten. Op zo’n moment is Partago ontstaan. De wakkere buren van die straat staken de koppen bij mekaar: hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze lucht properder is, we meer plaats creëren in onze straten en er meer rust is op de weg! Zo zijn we in 2015 gestart met elektrisch autodelen. We doen dit in een coöperatief model. Als lid word je dus coöperant. Je bent dan mede-eigenaar en steunt en vormt mee de toekomst van de organisatie.

Het project

Meer plaats, propere lucht en stil verkeer, zonder in te boeten op onze mobiliteit, om te gaan en staan waar we willen. Daarom kozen we er voor om 100% elektrische auto’s te delen. En we willen dat het heel toegankelijk, bereikbaar en makkelijk is. Partago voor iedereen beschikbaar, wanneer je het wil. Nu al in Gent en Brasschaat, en we zijn klaar om uit te vliegen naar nog veel meer plaatsen in Vlaanderen! 

Een aantal opvallende acties:

  • De meeste mensen onder ons hebben nog niet elektrisch gereden. Daarom geven we iedere nieuwe coöperant een persoonlijke opstart, door een mede-coöperant in de buurt. We helpen je op weg, ook met de app.
  • Mensen die in de buurt een Partago auto hebben staan, kunnen gratis via de website een testrit aanvragen. Eens je weet hoe fijn elektrisch rijden is, wil je niet meer anders.
  • We organiseren bij coöperanten thuis regelmatig een ‘buurtavond’. Eén van onze coöperanten komt dan graag vertellen hoe het in zijn werk gaat. Je buurman horen vertellen hoe makkelijk, milieuvriendelijk, én budgetvriendelijk Partago wel is, dat is een grote troef.

Succesfactoren

Gebruiksgemak is een heel belangrijke factor voor onze coöperatie. We ontwikkelden een app die ervoor zorgt dat autodelen heel gemakkelijk is. Onze prijzen houden we democratisch. We hebben verschillende formules waarin je kan kiezen wat best bij je past.

Door het coöperatief model hebben we een heel nauw contact met de coöperanten. De inspraak is groot, en daar hechten we veel waarde aan. De app hebben we zelf ontwikkeld, en stelt gebruiksgemak op de eerste plaats. Er is ook een helpdesk die 24/4 bereikbaar is. Zo gaan we samen op zoek naar wat beter kan, en passen we aan, indien nodig.

Knelpunten

Een coöperatie opstarten vergt veel tijd, energie én courage om ervoor gaan.

Samenwerking

Samenwerking met het lokale bestuur is heel belangrijk. Ook om Partago op te starten op minder gekend terrein zal een goede samenwerking belangrijk zijn. Hoe speuren we die wakkere burgers op in andere gemeenten, die zich even hard willen inzetten voor propere lucht?

We hebben deze samenwerking op verschillende niveaus heel hard nodig. Mensen met dezelfde visie, van geëngageerde burgers tot de mobiliteitsambtenaar van een gemeente en de beleidsmakers. In Gent en Brasschaat verloopt de samenwerking heel goed.

Resultaat evolutie

Op 3 jaar tijd zijn we uitgegroeid tot een volwaardige, groene autodeelorganisatie. We zijn vandaag met meer dan 400 coöperanten, en 25 elektrische deelwagens. In Gent werkt het heel goed en zijn de autodelers heel tevreden! En er komen dagelijks coöperanten bij. Hier vind je enkele getuigenissen van tevreden coöperanten: https://www.partago.be/dit-is-partago.html. Met een aanbod ook naar andere steden en gemeenten zijn we klaar om in heel Vlaanderen te starten met coöperatief elektrisch autodelen!  

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Contactgegevens initiatiefnemer

www.partago.be

info@partago.be

https://www.facebook.com/Partago

Instagram: Partagomobility