X
Menu:

Genieten en beleven bij Leefboerderij Suskewiet Vzw Een actie van Elsie De Pessemier

Zwalm, Rozebeke, Rekelberg 58

Aanleiding

Bijna 5 jaar geleden werden we ouders van een dochtertje met Down. We ervaarden dat een gepast vrijetijdsaanbod of vakantieopvang vinden niet evident is, omwille van zindelijkheidsproblematiek, te grote groepen, onveilig onafgesloten terrein,... Omdat ook andere ouders met dit probleem kampten, hebben we besloten om zelf een vrijetijdsaanbod aan te bieden op woensdagnamiddag. Zo startten we in juni Suskewiet op en organiseren we sinds augustus op vrijwillige basis activiteiten voor jongeren en kinderen met een beperking (van 5 tot 22jaar). Sinds januari 2018 hebben we ook een dagbesteding voor volwassenen met een beperking. We zoeken samen naar de gewenste dagbestedingsinvulling uitgaande van de interesse van de deelnemer.
 

Het project

Onze leefboerderij, in een rustige groene omgeving, is een kleinschalig project waar inspraak van de deelnemers mogelijk is. De karweien zijn kleine boerderijtaken zoals een moestuin onderhouden in volle grond of in een moestuinbak, de vruchten uit de boomgaard en van de struiken oogsten, de neerhofdieren verzorgen. De groenten, het fruit en de kippeneitjes worden verwerkt in het kookatelier tot appelmoes, confituur, vlierbloesemsiroop, taartjes,... Op killere, vochtige dagen worden er ook allerlei crea-activiteiten aangeboden. Nu en dan houden we ook een spelnamiddag en doen we een wandeling of zoektocht, of gaan we eens op uitstap…. Alles is bespreekbaar met de deelnemers.
 

Succesfactoren

  • Kleinschaligheid
  • Huiselijkheid
  • Rustige, veilig afgebakende omgeving
  • Gemoedelijke sfeer
  • Geen druk geplande activiteiten
  • Inspraak/inbreng
  • Hulp van vrijwilligers
  • Financiële steun van organisaties en bedrijven
     

Knelpunten

Omdat we kiezen voor een niet vergund, kleinschalig project worden we niet gesubsidieerd door de overheid, dus hangt de verdere uitbouw van de leefboerderij af van sponsoracties. Het project loopt goed, maar het domein is slecht toegankelijk voor kinderen/jongeren die minder mobiel zijn, terwijl we er willen zijn voor iederéén.
 

Samenwerking

Met het project ‘Suskewiet toegankelijk voor iedereen’ , in samenwerking met steekmotor23, willen we daar verandering in brengen. Op 10 april start onze crowdfunding. Maar nu al konden we met steun van Schoenen Torfs, Cera, de ronde tafel, Davidsfonds zottegem een crea/kookatelier konden realiseren, een serre aankopen, de konijnen en varkens voorzien van een hok. Ook dankzij vrijwilligers die de activiteiten helpen organiseren/begeleiden en helpen bij de opbouw van de leefboerderij, is en blijft alles betaalbaar.
 

Resultaat evolutie

Met de Crowdfunding hopen we voldoende geld op te halen om een pad aan te leggen op het domein. Door de sponsoringen konden we een crea/kookatelier inrichten, een serre aankopen, en de konijnen en varkens voorzien van een hok. Het zien dat de deelnemers genieten, vrienden maken, plezier beleven geeft ons voldoening om dit project verder uit te bouwen.
 

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Contactgegevens initiatiefnemer

www.leefboerderijsuskewiet.be

suskewiet.zwalm@gmail.com
0497/92 29 63