X
Menu:

Voedselteam Zwalm Een actie van Lily van Glabeke, Catherine Vandemoortele, Eva Buyst, Eva Troch, Jolien D'Hondt

Roborst

Aanleiding

De nood aan korte ketenvoeding in onze buurt. Er zijn zoveel mooie initiatieven, zoveel lekkere producten, ... waarom daar geen gebruik van maken? We streven naar lokale, seizoensgebonden producten van boeren in de buurt. Alles wordt 1x/week geleverd in ons depot, waar mensen op woensdag hun boodschappen kunnen afhalen.
 

Het project

Een voedselteam is een groep mensen die samen basisvoedsel aankoopt bij lokale of regionale producenten en dat wekelijks afhaalt in een gemeenschappelijk depot. Bestellingen en betalingen van de producten gebeuren via een webwinkel. Een voedselteam is een groep vrijwilligers die zich autonoom organiseert en op die manier baas is over het eigen voedsel. Het is een eerlijke en gemakkelijke manier om je eten lokaal aan te kopen en zeker te zijn van de kwaliteit ervan. Voedselteams zijn regionaal georganiseerd. Iedere regio heeft zijn eigen werking, maar de basis is overal dezelfde: Een kerngroep vult enkele vaste taken in en leden bestellen regelmatig  via de webwinkel. Leden betalen jaarlijks lidgeld, een teambijdrage en maandelijks hun bestellingen. Producten worden wekelijks in één gemeenschappelijk depot afgeleverd.
 

Succesfactoren

  • Korte ketenproducten
  • Steun aan lokale boeren
  • Sociaal aspect: leer je buren en buurt kennen.
  • X / jaar teamactiviteiten
     

Knelpunten

We hangen vast aan Voedselteams VZW, waardoor we niet altijd ons goesting kunnen doen. Dat vinden we jammer. Aan de andere kant is zo'n overkoepelende vzw wel nodig voor het praktische werk  zoals de webwinkel...
 

Samenwerking

We hebben een vast kernteam van 5 dames (Lily, Jolien, Catherine, Eva, Eva)
 

Resultaat evolutie

Lekker eten, elke week opnieuw, van in de buurt. Schoner kan het toch niet zijn he?
 

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Contactgegevens initiatiefnemer

https://www.facebook.com/groups/1424821251147853/

jolien9820@gmail.com
0484/70 50 61