Terugblik

Deze werkgroep vulde die leemte op met een overzicht van wat de Stichting Lodewijk de Raet, samen met tal van andere organisatises, vanaf 1952 tot 2003 in Vlaanderen aan vernieuwend vormingswerk op gang heeft gebracht. En dat aan de hand van boeiende getuigenissen van mensen die het meegemaakt hebben.

Voor vele tienduizenden Vlamingen vormde dat educatieve werk de inspiratie voor vernieuwing op het vlak van onderwijs, cultuur, ruimtelijke ordening... én het gemeentelijk participatiebeleid. Het heeft een ommekeer teweeg gebracht in de manier waarop respectvol werd samengewerkt aan maatschappelijke oplossingen, over de grenzen tussen de verschillende partijen en strekkingen heen.

 

Burgerparticipatie

Interviews met Huib Hinnekint en Trees Bauwens over burgerparticipatie gaan niet alleen dieper in op de ondersteuning door de Stichting-Lodewijk de Raet van het plaatselijke verenigingsleven en de oprichting van de eerste gemeentelijke culturele raden, maar ook op het gemeentelijke jeugdwelzijnsbeleid en de jeugdparticipatie. Zo leren we dat TerZake ooit vooraf werd gegaan door de publicatie "Kultureel werk en Participatie".

Een interview met Mark Suykens, oud medewerker van de Stichting en later directeur van de VVSG, schetst hoe al die inspanningen uitmondden in een omvattend project rond burgerparticipatie: De Wakkere Burger vzw met als tijdschrift TerZake.

 

Werkgroep - Mondelinge geschiedenis

Nieuwsgierig naar deze en andere verhalen uit het volkshogeschoolwerk van de Stichting-Lodewijk de Raet? Bezoek de website vol teksten, foto's en interviews met bevoorrechte getuigen uit die jaren.  

 

Namens de leden van de projectgroep ‘Mondelinge Geschiedenis’:

Trees Bauwens, Annie Van Speybroeck, Marjet Garrebeek, Renaat Roels,  Dani R. Leroy, Huib Hinnekint, Arnold Herrebout (†), Erik Vanhee, Tim Deschaumes, Joris De Snoeck.

 

Lees hier meer over het einde van TerZake.

 

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Lees ook