Handtekeningendrempel

In de oude regeling moest – afhankelijk van de grootte van de gemeente – 1 of 2 procent van de inwoners ouder dan 16 jaar het voorstel ondersteunen. Vandaag kan die handtekeningendrempel dalen of stijgen. De minister bleef enigszins op de vlakte over het optrekken van het aantal handtekeningen: “… als een burger ervaart dat het decreet dode letter blijft op bepaalde punten, bijvoorbeeld een te hoge drempel, dan kan er altijd een klacht worden ingediend.”

Vele gemeentelijke websites vermelden nog de ‘oude’ aantallen, blijkt uit een vluchtige zoekactie. Maar in Mechelen moeten bv. nog maar 280 inwoners, ouder dan 16 jaar, een voorstel ondersteunen. Dat is nog maar 0,33 procent of een derde van de oude drempel. Een gelijkaardige procedure in de 19 gemeenten van het Brusselse gewest is nog soepeler. Daar volstaan 20 – geen typfout – handtekeningen om aan het woord te komen op de gemeenteraad. Ook in Brussel en Schaarbeek, die meer dan 100.000 inwoner tellen. Zo kan een race to the bottom ook eens positief zijn.

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Lees ook