Op de website www.jegemeentetelt.be kunnen alle Vlamingen het budget van hun gemeente bekijken en vergelijken met dat van andere lokale besturen. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat Hasselt in 2018 in verhouding bijna dubbel zo veel investeerde in mobiliteit dan Gent en bijna vier keer meer dan Antwerpen. Brugge spendeerde op haar beurt meer dan een derde van haar budget aan zorg. En Antwerpen reserveerde een veel groter deel van haar middelen voor veiligheid dan de andere provinciehoofdsteden.

Voor een gemeente is de eerste stap naar burgerparticipatie dat ze haar burgers goed informeert. Samen met mede-initiatiefnemer Treecompany zijn we er dan ook van overtuigd dat dergelijke informatie de burger zal helpen zelf te oordelen of haar bestuur de juiste beleidskeuzes maakt.

Transparante communicatie tussen burger en beleid

De gemeenten Eeklo, Mechelen, Sint-Niklaas, Oud Turnhout, Scherpenheuvel-Zichem, Diksmuide en Wevelgem zetten als pilootgemeenten in 2017 als eerste de stap naar een transparante begroting.

Filip Van der Heyden, financieel beheerder van Eeklo: “Via ons gemeentelijk infoblad proberen we onze inwoners al langer op een begrijpelijke manier te informeren over de inkomsten en uitgaven van de stad. Dankzij Je Gemeente Telt kunnen onze burgers ook het budget in de diepte bestuderen. Ze kunnen bovendien ook exact berekenen wat hun bijdrage is aan de stad en wat er precies met dat geld gebeurt. Deze tool geeft zowel  burgers als beleidsmakers inzicht in wat de stad allemaal doet en financiert, het maakt alles tastbaarder.”

Ook Marc Nooyens, de financieel directeur van Oud-Turnhout, is enthousiast over project: “Ik zoek al jaren naar een duidelijke voorstelling van onze begroting. Je Gemeente Telt biedt een handige oplossing om dit digitaal te doen en geeft zowel de administratie als de burger op laagdrempelige wijze inzicht in het lokale budget.

 

WIi jij als gemeentebestuur ook extra duiding geven bij de zichtbare begrotingscijfers van jouw gemeente ? Neem dan contact op met info@jegemeentetelt.be om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken.

Ben je een burger en benieuwd naar de uitgaven van jouw gemeente? Neem dan snel een kijkje op www.jegemeentetelt.be.

 

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Lees ook