In TerZake 2018/4 brengen we de volgende dossiers:

Burgerlijsten

Afgelopen lokale verkiezingen trokken heel wat burgerlijsten naar de kiezer. Burgerlijsten komen op zonder partijprogramma, in plaats daarvan schuiven ze een alternatief democratisch model naar voren. In dit dossier komen vier burgerlijsten aan het woord over hun parcours. Geen enkele daarvan kon een zetel in de wacht slepen, maar voor de lijsttrekkers en initiatiefnemers van de Burgerlijst (Antwerpen), Herentals Anders, deBurgers (Grobbendonk en Bouwel) en DUW.GENT komt daarmee allerminst een einde aan hun verhaal.

Begrotingsparticipatie

Sinds 2013 betrekken verschillende Vlaamse gemeenten burgers bij het opstellen van een deel van hun begroting. Welke lessen vallen er te  trekken uit de praktijk? Na een algemene inleiding over participatief begroten doet voormalig projectleider Hanne Bastiaensen de evolutie van de Antwerpse burgerbegroting uit de doeken. Wouter Van Dooren geeft een overzicht van de kansen en valkuilen voor kleinere gemeenten, en Thibaut Renson onderzocht in welke mate er sprake kan zijn van sociaal leren bij begrotingsparticipatie.

De participatie-elite

Politieke participatie impliceert dat de gewone burger aan zet is, maar dat is nog geen garantie dat de burgers die effectief participeren ook een afspiegeling vormen van onze samenleving. Emma-Lee Amponsah van Black speaks Back bespreekt ras en racisme in de context van culturele en politieke participatie. Pascal Debruyne duikt in het Gentse burgerbudget en concludeert dat gelijkheid nog steeds niet het uitganspunt is van de overheid. Een herwerkte versie van het interview met Debruyne lees je hier.

Interesse? Een los nummer kost 24 euro. Bestellen kan bij abonnementen@diekeure.be.

Hier vind je meer informatie over abonnementen, beschikbaarheid in bibliotheken en vorige nummers.

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Lees ook