Programma

Deze praktijkdag serveert inzichten, praktijken en instrumenten om op een participatieve manier het beleid van de  komende legislatuur vorm te geven. In de namiddag krijgen de deelnemers een unieke kans om je participatieknoop voor te leggen aan experten en collega's uit  andere lokale besturen.

 

9u00 - Onthaal

9u30 - Teken een uitdagend​e visie op burge​rparticipatie: Mieck Vos, algemeen directeur VVSG geeft een straffe voorzet. Met een panel van praktijkexperten identificeren we hefbomen voor een participatieve beleidscultuur. 

10u30 - Inspiratie uit de p​​raktijk: eerste ronde workshops

  • Hoe participatief uw meerjarenplan opmaken? Laat u inspireren door de aanpak in Oostkamp en Brecht, zij delen hun lessons learned. 
  • Hoe de bijdrage van kwetsbare groepen vorm geven? "Grootschalig luisteren" is een filosofie en aanpak die garandeert dat mensen in kwetsbaarheid, gehoord worden. Het Steunpunt Vakantieparticipatie bewees in de praktijk dat deze methodiek zijn vruchten afwerpt.
  • Hoe zet je online participatie-instrumenten slim in? We laten u proeven hoe nieuwe technologie participatiepraktijken verandert en verrijkt. 
  • Past een burgerbegroting in jouw gemeente?​ Burgerbudgetten en burgerbegrotingen zijn in opmars: Hasselt, Leuven, Kortemark, Kortrijk, Gent, Antwerpen … Aan de hand van concrete cases onderzoeken we met jou de impact en cruciale succesfactoren.

11u45 - Inspiratie uit de p​​raktijk: tweede ronde workshops

  • Hoe vernieuw je lokale adviesraden? Tal van gemeenten en vaak ook hun adviesraden ervaren de behoefte aan een frisse wind.
  • Doen inwoners met buitenlandse roots ook mee? Ga in gesprek met Genk en Geraardsbergen over hun aanpakken om een inclusieve lokale gemeenschap vorm te geven. 
  • Doen burgers het beter zelf? The Right to challenge in Rotterdam of een vorm van meedoen waarbij verenigingen of burgers zelf gemeentelijke taken in eigen handen nemen op voorwaarde dat ze het voor hetzelfde geld beter kunnen doen.
  • Welke afwegingen maakt u bij de opmaak van uw participatiereglement. Pleidooien voor een vitaal participatiebeleid. Het decreet lokaal bestuur vraagt de gemeenteraad een participatiereglement op te stellen. We geven aan wat minimaal moet, welke afwegingen je  best maakt en vooral hoe hier een kans ligt voor een vitaal participatiebeleid.

12u45 -  Lunch en netwerkmoment  

13u30 – 15u00  Facultatief: Ontwar een participatieknoop: Een uitgelezen kans om je  eigen participatievraagstuk of case op tafel te leggen. Met de hulp van de aanwezige collega-lokale besturen en onder begeleiding van een participatie-expert ontwerpen we een gepaste aanpak

Meer info en inschrijven...

Daarvoor kan je terecht op deze webpagina op de VVSG-site. 

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Lees ook