In de krant

Ook buitenlanders mogen in ons land stemmen bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Maar als je de cijfers bekijkt, ligt de opkomst bij deze groep altijd erg laag. Komt er te veel administratie bij kijken of weten ze simpelweg niet dat ze stemrecht hebben?". Die vraag stelt De Morgen zich. Een deel van de verklaring is dat er onvoldoende ruchtbaarheid wordt gegeven aan het stemrecht voor niet-Belgen.

 

"Ik heb vorige keer ook niet meegedaan", zegt Omar Nahas, een 53-jarige Syriër, die al 15 jaar in ons land woont. "En ik heb nu enorm veel spijt dat ik die kans heb laten liggen." 

 

In 2012 publiceerde de Vlaamse overheid een beknopt foldertje. Ook in de aanloop van de lokale verkiezingen van oktober 2018 lijken de ambities niet veel verder te gaan. Op de verkiezingswebsite die de Vlaamse overheid midden februari lanceerde, werd aanvankelijk geen aandacht gegeven aan de niet-Belgische kiezers. Vandaag vermeldt de site kort dat de FAQ over stemrecht voor niet-Belgen binnenkort beschikbaar zal zijn. (update 22-2:  ondertussen werd deze info toegevoegd)

 

"Ik heb echt geen zin in de papierwinkel", geeft de Nederlandse Selma Franssen toe, en daarom twijfelt ze nog of ze zich gaat registreren. "Als ik mijn stem uitbreng voor de Nederlandse verkiezingen is dat ook altijd een heel gedoe."

 

Niet alleen een gebrek aan informatie, ook het idee dat de registratie als kiezer een administratieve rompslomp betekent, vormt een drempel. Terwijl de procedure om zich als kiezer te registeren vrij eenvoudig is: één formulier invullen en dat voor  augustus bezorgen (overhandigen of opsturen) aan hun gemeentebestuur. 

 

Campagne IK STEM OOK !

Daarrom sloegen De Wakkere Burger, het Minderhedenforum en ORBIT vzw de handen in elkaar voor een informatie- en sensibiliseringscampagne. IK STEM OOK wil lokale besturen, middenveldorganisaties en niet-Belgen informeren, sensibiliseren en ondersteunen:

  • Op de website www.ikstemook.be vind je de basisinformatie voor mogelijke nieuwe kiezers ook terug in verschillende talen
  • In een aantal pilootgemeenten lopen projecten om kiezers te informeren. 
  • ...

Wil je als lokaal bestuur, organisatie of individu mee campagne voeren? Dat kan!  Mail naar info [at] ikstemook.be

Meer info op www.ikstemook.be

https://www.demorgen.be/binnenland/waarom-gaan-er-zo-weinig-buitenlanders-stemmen-b68f23c2/

lees meer
Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Lees ook