Peer-to-peerexpert Michel Bauwens onderzocht hoe de stad Gent kan evolueren naar de ‘commons stad van de toekomst’. Daarbij worden burger en bestuur échte partners. Op dinsdag 21 november presenteert hij in Leuven zijn onderzoeksresultaten en gaat hij in debat met drie bevlogen politici over de haalbaarheid van zijn ideeën.

 

Programma

14u Welkom: Wim Van Roy, coördinator De Wakkere Burger

14u15 Presentatie onderzoeksresultaten ‘Commons Transitie Plan’ Gent: Michel Bauwens, transitiedenker en peer-to-peer expert. 

Wat is er nodig om naar een stad te evolueren waarin burger en bestuur gelijkwaardige partners zijn? Wat zijn daarbij de grote uitdagingen? Bauwens legt een focus op de relatie tussen burger en bestuur.

15u Aansluitend panelgesprek met vragen uit publiek
• Is dit idee van de ‘partnerstaat’ haalbaar in eigen stad/gemeente en onder welke voorwaarden? Zijn er nog drempels/uitdagingen? 
• Hoe waakt een lokaal bestuur over de sociale gelijkheid en hoe gaat ze om met oude regelgeving?
• Hoe ontwikkelt ze een onderbouwde visie? 
• Is de idee van de 'partnerstaat' dé nieuwe weg voor burgerparticipatie?

Panel: Michel Bauwens gaat in gesprek met burgemeester van Edegem Koen Metsu (N-VA), burgemeester van Tienen Katrien Partyka (CD&V) en Leuvens schepen Mohamed Ridouani (Sp.a).

Moderatie: Wim Van Roy, coördinator De Wakkere Burger

16u Slotbedenking:  Jan Mertens, beleidsmedewerker Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Hij is ook actief in denktank Oikos.

16u15 Drink

Praktisch

Waar? Café Sport, Martelarenplein 13, 3000 Leuven
Wanneer? Dinsdag 21 november 2017, van 14u tot 16u30
Voor wie? Academici, ambtenaren, lokale politici en actieve burgers
Kostprijs? 15 euro
Inschrijven? Klik op de knop 'deelnemen' onderaan deze pagina.

Over Michel Bauwens: Bauwens geniet als spreekbuis van de peer-to-peer beweging (p2p) al een tijdje heel wat aanzien. Overal in de wereld toont hij mensen hoe commons en peer-to-peer centrale hefbomen kunnen zijn voor maatschappelijke verandering. Met zijn boek 'De wereld redden' maakt hij in 2013 ook furore in Nederlandstalig België. Vorig jaar werd Bauwens door het Post Growth Institute, samen met ondermeer Mahatma Ghandi en Martin Luther King, opgenomen in de lijst met de honderd meest inspirerende personen voor een duurzame toekomst. 

DEELNEMEN!
Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Lees ook