“Niemand is beter geplaatst om vragen te stellen of problemen aan te kaarten dan de mensen die er zelf mee geconfronteerd worden”, zegt Johan Tourné. “Burgers die minder mondig zijn, kunnen de gesprekken gewoon mee volgen. Dat is leuk. Het concept zit goed in mekaar.”

Wat kan zo’n speeddate met politici concreet betekenen voor een organisatie als Samana? 
Tourné:
De vragen en argumenten van burgers en politici bieden ons als organisatie extra input om op verder te werken. Individuele vragen maken duidelijk dat er hiaten in de regelgeving zitten. Maar ook algemene vragen over armoede, kinderbijslag en mantelzorg kwamen vandaag aan bod. We hebben bewust gekozen voor politici uit de commissie Sociale Zaken die rond deze thema’s werken. We hopen dat ze de input en vragen van de burgers serieus nemen. We zullen hen later ook bevragen en confronteren met hun antwoord en eventuele voornemens. Maar evenzeer zullen politici de vraagstellers ook wel nieuwe inzichten bieden die interessant zijn voor ons als organisatie. Het is een kruisbestuiving die onze werking rijper en sterker maakt.

Heeft u zelf een prangende vraag voor een politicus?
Tourné
: Heel wat prangende vragen staan reeds neergeschreven in ons Charter voor de Patiënt. Maar als ik er een thema zou moeten uitkiezen, vind ik de kijk van politici op vakantie voor zieken nog altijd een schande. Men denkt: een jaar ziek, is een jaar vakantie. Dat beeld is verkeerd en stoort me erg. Chronisch zieken krijgen een ‘inhaalpremie’ van 300 à 400 euro om op vakantie te gaan. Dat is net genoeg voor een weekendje naar de zee met het gezin. Ik vraag me af waarom dit bedrag zo beperkt blijft en waarom politici het niet gewoon ‘vakantiegeld’ noemen. Ik zou graag zien dat politici die knop eens omdraaien.

Zou u andere organisaties aanraden om gebruik te maken van dit concept?
Tourné:
 Absoluut. Een speeddate is een veel dynamischere en directere vorm om met politici in debat te gaan dan het traditioneel vragenuurtje tijdens een plenaire zitting. Bij politici komen de vragen via deze weg ook beter aan dan dat ze op een podium in een panel zitten. Je verkleint de afstand letterlijk en figuurlijk. Het concept zit ogenschijnlijk in de lift: ook Beweging.net liet haar interesse voor het idee al blijken.

Interesse om hallo politici live op een evenement van jouw organisatie te organiseren? Neem dan contact op met dieter@dewakkereburger.be.

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Lees ook