Even het geheugen opfrissen: Op 19 mei 2015 lanceerden drie organisaties ‘hallo politici’, een online platform voor dialoog tussen Vlamingen en hun politici. Na een jaar staan meer dan duizend vragen online, waarvan intussen al meer dan één op de drie een antwoord kreeg. Opvallend: na een half jaar was dat nog maar één op de vier. Politici zien dus meer en meer het belang in van dialoog met de burger.

Meeste vragen aan ministers

Het valt op dat politici uit de regeringspartijen NV-A, CD&V en Open VLD veel meer vragen krijgen dan politici uit de oppositie. 

Bovendien staan in de top 10 van politici met meeste vragen enkel politici van NV-A, CD&V en Open VLD (zie volledig rapport). Het wordt zelfs in de top 20 zoeken naar politici van de oppositie: Kristof Calvo staat op plaats 11 met 60 vragen (Groen), John Crombez op 13de plaats met 48 vragen (sp.a) en Meyrem Almaci op een 18de plaats met 38 vragen (Groen).

Klik hier voor de lijst van politici met meeste vragen (rangschik op 'meeste vragen' in het menu bovenaan)
    

Oppositiepartijen actiever op platform

Helemaal anders wordt het als we kijken naar welke politici hun profiel activeerden en dus bereid zijn om te antwoorden op vragen van de burger. Daar blijkt dat de politici uit de oppositiepartijen relatief gezien veel actiever zijn op het platform dan Open VLD, N-VA en CD&V. Zo activeerden alle 11 politici van Vlaams Belang hun profiel, op de voet gevolgd door Groen (90%) en sp.a (82%).

Aantal antwoorden: tweede plaats voor Turtelboom

De top 10 van politici met meeste antwoorden ziet er opnieuw helemaal anders uit: Onklopbaar op nummer 1 staat minister Van Overtveldt met 57 antwoorden. Op de tweede plaats staat gewezen minister Turtelboom (32) en op de derde plaats Meyrem Almaci van Groen (30). De opvolger van Turtelboom, Tommelein, doet het niet slecht: met zijn 22 antwoorden staat hij op de vijfde plaats. Wat nog opvalt: Ook Bart De Wever beantwoordde genoeg vragen op het platform voor een 7de plaats in de top 10. Klik hier voor de lijst van politici met meeste antwoorden

Actualiteit en over de politiek zelf

Mensen duidden bij hun vraag het vaakst de thema’s economie, financiën en mobiliteit aan. Ook over sociale zaken en milieu en energie kwamen veel vragen. Mensen stelden vooral vragen bij wat er in de media kwam: de Turteltaks bijvoorbeeld was erg populair, samen met veel andere vragen rond energie (meer dan 30). Het onderwijsdebat in de media riep ook op hallo politici veel vragen op. En ook veel kwesties in verband met gezondheidszorg kwamen aan de oppervlakte: Hoorde u al van fibromyalgie, fysiotherapie en osteopathie? Helaas kon geen van de vraagstellers minister De Block voorlopig verleiden tot een antwoord.

Maar ook vragen over de politiek zelf waren erg populair: ‘De populairste ‘vraag over politiek’ met 245 stemmen is over het loon van politici. Die stond 4de in de lijst met meest populaire vragen. Ook de vragen op plaats 7, 12 en 13 gaan over de lonen van politici. En de vraag ‘Denkt u niet dat er teveel politici zijn?’ staat met 124 stemmen op de 11de plaats. Klik hier voor de lijst met meest populaire vragen (rangschik op 'populariteit' in het menu rechts boven)

Kris, Wouter en Maggie antwoorden (nog) niet

Er zijn nog genoeg politici op het platform die nog geen enkele vraag kregen. Het is niet onlogisch dat vooral de bekende politici overspoeld worden met vragen en vele onbekende parlementairen nog geen enkele vraag kregen – ook al willen die vaak wel antwoorden.

Gevraagd naar de reden waarom ze niet altijd antwoorden, geven politici aan dat vragen die buiten hun bevoegdheden vallen vaak moeilijk liggen. Voor populaire politici is een drukke agenda vaak de boosdoener. Enkele politici zijn voorlopig helemaal niet geneigd om te antwoorden, met als koplopers Kris Peeters, Wouter Beke en Maggie De Block.

Maar daar is nog voldoende tijd voor: hallo politici blijft lopen tot aan de verkiezingen van 2019.

www.hallopolitici.be

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Lees ook